LOADING

Type to search

Blog

De ce să ții cont când cauți chirie

Caut coleg/ă de apartament, închiriez garsonieră mobilată… Acestea nu sunt anunțuri venite de la vreo companie de imobiliare. Este începutul unui articol cu ponturi de care să ții cont în caz că îți cauți să stai în chirie. Anul universitar bate la ușă… Șase, vin studenții! Par să-și spună cei care au locuințe de închiriat, iar următorul pas pe care-l fac e să-ți prezinte oferta care nu mai e la fel de avantajoasă ca acum o lună. Ce ți-e și cu timpul ăsta! Se zice că rezolvă tot, dar în ultima vreme, scumpește tot. Deja, în marile orașe universitare, garsonierele se închiriază cu prețuri de până la 350 de euro, în funcție de zonă și de amenajări, iar pentru apartamente trebuie să scoți și mai mulți bani din buzunare…

Ce e ieftin arată rău. Ce e wow e scump și de unde bani? Ce e decent nu e ok ca zonă. Iar dacă e în centru, în buza orașului, arată îngrozitor. Un lucru e cert: când cauți un acasă de închiriat, trebuie să fii gata dinainte să faci anumite compromisuri fie că vorbim despre preț, poziție sau confort. E greu tare să ajungi să fii 100% mulțumit/ă! De-aia e bine să-ți faci din start o listă cu priorități și alta cu dorințe legate de locul în care vei sta. Vezi tu dup-aia!

Ca să nu-ți iei vreo țeapă, cum de-a lungul anilor ne-am mai luat și noi, facem o listă cu lucrurile la care să fii atent/ă când cauți acel loc în care vei învăța, vei găti, te vei iubi, îți vei chema prietenii în vizită sau vei dormi. Treaba ta, până la urmă!

 Zonele care trebuie evitate

  • În primul rând, cele aflate la distanță mare de facultate sau de locul de muncă. În București, spre exemplu, poți ajunge să pierzi mai bine de o oră zilnic doar pe drum. Gândește-te că vrei să mai ieși și seara cu prietenii, iar Uberul sau taxiul costă mai mult. Tot aici, musai să verifici și accesul la mijloacele de transport în comun.
  • Locurile rău famate: cartierele de care auzi la știri și nu de bine. Sunt cunoscute pentru furturi, certuri și oameni dubioși. Nu vrei să stai cu frică de fiecare dată când ieși din casă.

How many rooms?

E ok să fii darnic și să împarți, că așa te-a învățat mama că e frumos, dar e foarte greu să-ți împarți SPAȚIUL cu cineva, indiferent cât de buni prieteni sunteți. Doar nu sunteți astronauți! Dacă nu vei locui singur/ă, ideal ar fi ca spațiile comune să rămână bucătăria și baia. Pentru două sau mai multe persoane, e recomandat apartamentul decomandat. Dacă alegi unul semi-decomandat, o persoană va trebui să facă un compromis. Camera sa va fi camera de trecere spre alte camere. Cum te-ai simți dacă cineva ar trece prin camera ta ca să ajungă la baie sau în altă cameră? Și nu o dată, ci de câteva ori pe zi? Dacă nu te deranjează, go for it! Dar dacă ții la intimitatea ta, setează deja structura apartamentului ca un criteriu prioritar.

Costurile

  • Prețul de chirie nu e singurul care contează. Mergi și citește avizierul, vezi cât le-a venit întreținerea vecinilor luna trecută. Întreabă-i pe cei care locuiesc în clădire cam cât de mari sunt facturile pe timp de iarnă și dacă blocul e izolat. Ideal ar fi să fie.
  • Dacă apartamentul are centrala lui, întreabă-l pe proprietar cât consumă ca să fie căldură în camere în zilele geroase. E mai rentabil și confortul e mai mare. Plus că ai apă caldă non-stop.
  •  Vezi dacă ai internet sau dacă trebuie să te ocupi tu.
  • Stabilește de la început cum plătești facturile. Dacă se ocupă proprietarul și îi dai lui banii sau dacă te vei ocupa direct.

Detaliile fac diferența. Fii cu ochii pe detalii!

  • Verifică ușa de la intrare. Să fie solidă, să se încuie și să se descuie ușor, să nu rămâi pe afară. Cere mai multe chei. Un rând de chei ai putea lăsa la cineva cunoscut care locuiește în zonă. Nu se știe când ai vreo urgență, dacă vreun torticolis nu te lasă să te dai jos din pat și ai nevoie de ajutor rapid.
  • Ferestrele se închid și se deschid cum trebuie. Ar fi super să aibă și plasă de țânțari. Ne vei mulțumi pentru asta la vară.
  • Ochii sus! Privește tavanul, dar mai ales pereții, să nu aibă urme de igrasie. Scapi greu de ea și de miros.
  • Asigură-te că ai electrocasnicele de bază: frigider, aragaz, mașină de spălat.
  • Ca să nu ai surprize neplăcute, dă drumul la robinete și vezi dacă apa se scurge din cadă sau din chiuvetă.

 Despre vecini numai de bine

Dacă știi dinainte cu cine vei avea de-a face deasupra și sub locuința pe care vrei să o închiriezi, eviți apoi eventuale neplăceri. Dacă vecinii sunt zgomotoși sau dacă petrec frecvent până noaptea târziu, iar tu ai program de la prima oră, cel mai probabil va trebui să mai cauți.

Nu semna ca primarul!

Citește cu atenție contractul înainte să-l semnezi. Dacă anumite clauze nu sunt pe placul tău, discută cu proprietarul și negociază să fie bine de ambele părți. Asigură-te că documentul trece și pe la Fisc, pentru că astfel, ești protejat/ă în cazul în care proprietarul nu respectă termenii înțelegerii.

Acestea fiind zise, îți dorim spor la căutări și-apoi… Mutare ușoară!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *