LOADING

Type to search

Blog

Motivele pentru care să te angajezi în timpul studenției

În timpul facultății, mulți studenți încă încearcă să se descopere, să se înțeleagă pe sine și să își dea seama care este drumul profesional pe care vor să îl urmeze. Astfel, unii aleg să se implice în diverse ONG-uri, internship-uri, sau chiar să se angajeze, pentru a-și contura viitorul și a căpăta experiență sau libertate financiară. Dacă și tu te gândești să te angajezi, iată 3 motive pentru care aceasta ar putea fi o alegere potrivită pentru tine.

  1. Devii independent financiar

Cei mai mulți dintre studenți se angajează în timpul facultății din dorința de a-și câștiga un venit propriu și a nu depinde de ajutorul părinților. Câștigarea unui venit lunar te poate ajuta să te responsabilizezi și să faci lucruri pe care nu le-ai fi putut face din constrângeri financiare, cum ar fi să călătorești, să te muți sau să îți pui deoparte economii pentru viitor.

2. Capeți experiență profesională

În timpul facultății, cei mai mulți dintre noi nu știm exact încotro vrem să mergem și care este parcursul profesional pe care am vrea să-l urmăm. Pentru că studenția este perioada propice pentru experimentare, un job part-time sau full-time te poate ajuta să-ți dai seama ce îți place să faci cu adevărat.

 

Studenția este perioada potrivită în care poți experimenta mai multe domenii pentru a afla ce îți place să faci. Un internship sau un job part-time te poate ajuta să îți conturezi cariera profesională și să ai deja experiența necesară unui job full-time la terminarea studiilor.

 

„Fiind studentă în anul al doilea și știind că în scurt timp va trebui să îmi aleg un program de masterat, am început să-mi cântăresc opțiunile. Aveam mai multe variante, însă am hotărât că cel mai bine ar fi să experimentez pentru a afla ce îmi place. Am primit un internship la June, care mi-a plăcut foarte mult și am hotărât că acesta este drumul cel mai potrivit pentru mine”, explică Elena Zamfirescu, Junior PR la June Communications, agenție de marketing și comunicare.

 

Pe de altă parte, un job este locul potrivit în care îți poți îmbogăți și dezvolta cunoștințele dobândite la cursuri.

 

Facultatea a fost unul dintre factorii decisivi care m-au împins spre zona de Marketing, pasiune pe care am dobândit-o la una dintre materii. Am foarte multe materii strâns legate de activitatea mea de la job, motiv pentru care am reușit să pun în aplicare unele noțiuni de la facultate, dar și să le înțeleg mai bine pe altele”, continuă Adelina Manea, Junior Marketing la June Communications.

3. Înveți să îți împarți timpul și să prioritizezi activitățile

Pentru a face față unui program încărcat, în care să reușești să îmbini cu succes job-ul și facultatea, trebuie să înveți să-ți împarți foarte bine timpul și să-ți prioritizezi activitățile, astfel încât să îți poți realiza toate atribuțiile.

 

„Cât timp învățam în format online reușeam să îmi gestionez foarte bine timpul, însă acum, când ne-am întors din nou fizic, este mai greu pentru că se adaugă timpul petrecut pe drum. Am învățat cum să îmi gestionez timpul și mă organizez foarte bine cu agenda și calendarul”, continuă Elena.

 

Deși un job în timpul facultății se poate dovedi benefic pentru majoritatea studenților, există și obstacole. De exemplu, timpul tău personal se reduce destul de mult, astfel că, de cele mai multe ori, poate vei alege să te odihnești decât să ieși cu prietenii. În plus, te expui la foarte mult stres pentru că atât la job cât și la facultate ai responsabilități și atribuții. Există și situații în care job-ul se poate suprapune cu facultatea, ceea ce poate fi greu de gestionat.

 

Chiar și așa, stresul poate fi gestionat mult mai ușor în momentul în care ai un job care îți place și un angajator care să îți înțeleagă nevoile. Este foarte important să simți că locul de muncă este unul în care evoluezi, te dezvolți atât personal cât și profesional, și în care primești încredere și susținere din partea colegilor și a angajatorului.

 

„Ce mă motivează cel mai mult este faptul că îmi place cu adevărat ceea ce fac și nu resimt atât de mult stresul. Într-adevăr, există și perioade mai dificile, însă avem un program flexibil, care este aranjat în funcție de programul de la facultate. Pe lângă faptul că am un job care mă ține mereu în priză, reușesc și să ajung la majoritatea cursurilor, ceea ce e foarte important pentru mine”, concluzionează Adelina.

 

Elena și Adelina și-au început activitatea la June Communications, în internship-uri de câte 2 luni, pe postul de Marketing and Communication Intern. După încheierea acestei perioade, ambele și-au continuat activitatea în cadrul companiei ca juniori în departamentele de PR și Marketing, de opt, respectiv șase luni.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *