Scrisoare la final de an
Dragi prieteni,
Profesia mea de contabil mă obligă la bilanț și analiză a calculelor. Ne aflăm la final de 2022, într-un context pe care nu îl proiectam la începutul anului. Amintesc că la începutul anului agenda era dominată de pandemia COVID-19 și noi variante ale virusului și vaccinului. Am sărit rapid într-o nouă paradigmă în care războiul din Ucraina ne-a schimbat percepția asupra lumii în care trăim și ne-a arătat ca tratatele internaționale pot fi ușor încălcate. A fost anul în care Regatul Unit al Marii Britanii are un nou monarh, pentru prima dată după 70 ani. A fost și anul care s-a încheiat cu un campionat de fotbal organizat într-o țară fără tradiție fotbalistică, aproape fără echipă națională de fotbal, dar cu siguranță cu multe „argumente” pentru organizarea competiției. A fost anul în care o țară parteneră din Uniunea Europeană ne-a refuzat accederea la spațiul Schengen printr-un act care a părut personal și fără justificare logică. Dar a fost și anul în care NASA a lansat telescopul James Webb pe orbită și am primit o nouă perspectivă asupra universului. A fost și anul solidarității statelor occidentale în fața agresiunii Rusiei, anul în care pentru prima dată o femeie a arbitrat un meci la un campionat mondial de fotbal masculin sau în care a fost testat primul motor pe bază de hidrogen pentru a fi folosit în aviație. Să nu uităm nici că David Popovici a câștigat tot ce se putea anul acesta și că Rammstein a lansat un album nou în 2022 J. Avem așadar motive de optimism și speranță văzând progresele realizate.
Pentru Goosfraba, 2022 a fost anul așezării pe o direcție de creștere și a găsirii identității. Am lansat produse noi și digitalizat fluxuri de lucru la care nu ne gândeam la începutul anului. Am scris și șters sute de mii de linii de cod, iar în biroul din Piața Victoriei nu de puține ori lumina a rămas aprinsă până noaptea târziu pentru că mai aveam o urgență de rezolvat. Pentru toate acestea le mulțumesc celor cu care am lucrat și lucrez la acest proiect. Ei au făcut posibil ca la finalul anului să fim optimiști când ne uităm la 2023. Tot în 2022, alături de Goosfraba a venit și copilul StudentNews, cu o comunitate veselă și plină de viață. Așadar privim către viitor alături de cei care sunt speranțele de astăzi și confirmările de mâine. Această scrisoare nu este însă despre realizările noastre în business – acelea sunt în cifrele din documentele contabile, iar mulțumită partenerilor și contabililor noștri de la Vulpoi&Toader Management, suntem liniștiți, căci știm exact cum stăm ;). Este însă despre un altfel de bilanț și analiză.
Despre reziliență s-a tot vorbit recent și este laitmotivul ultimilor ani. Tema nu este deloc nouă, iar întoarcându-ne să citim prima strofă din Glossă vom regăsi nuanțe. Nu vă îndemn să rămâneți la toate reci, poetul a avut viziunea lui în scrierea versurilor, ci să vă întrebați și să socotiți. Societatea a trecut prin valuri de schimbări în ultimii ani, iar agenda s-a reașezat rapid în zona conservării celor necesare supraviețuirii și traiului zilnic. Asta nu a însemnat nicidecum că în paralel, dar mai în umbră, nu au continuat acțiunile progresiste. Analiza la rece și calculul obiectiv determină realități pe care emoția și sentimentele le ascund. Dualismul minții noastre ne împinge deseori în situații în care frica și speranța ne devin călăuze, iar oricât de frumos și înălțător ar suna acum un discurs optimist referitor la speranțe, fiți calmi, calculați și cumpătați în analiză, așteptări și acțiuni.
Despre educație și câtă nevoie avem de ea nu vom putea pleda vreodată suficient de mult. Pledoaria are rolul său în retorica discursului public și a chemării la acțiune, însă nu va fi suficientă dacă nu este însoțită de implementări pragmatice. Trăim în societatea pe care tot noi o construim prin modul nostru de a ne comporta. Și dacă finalul anului a fost dominat de îndemnuri la boicot, haideți să vedem că în 2023 începem (sau continuăm?) să ne construim lumea în care vrem să trăim și să o așezăm pe o fundație solidă. Nu e deloc greu să facem asta, iar companiile și fiecare dintre noi pot să contribuie în zona unde deținem expertiză. Voi, care aveți firme unde există nevoie de forță de muncă mai puțin calificată, mergeți la liceele tehnologice și explicați-le elevilor ce înseamnă să lucrezi 8 ore pe zi și ce poți să câștigi dacă muncești cinstit. Dați-le câte o bursă de merit, organizați competiții printre ei și în felul acesta îi puteți alege pe cei mai buni. Nu o să spun să mergeți să-i susțineți pe cei care nu reușesc să ajungă la școală pentru că nu au cu ce – aici intervin voluntarii, iar noi cei din business o facem oricum doar din an în Paște și cu rezultate îndoielnice, de parcă nu am ști că dacă vrem rezultate e nevoie de perseverență, nu de acte răzlețe. Ceilalți dintre voi, de prin corporații și firme care caută angajați „white collar”, țineți aproape de facultăți. Oamenii de acolo v-au fost profesorii de altădată, cei care v-au format. Întoarceți-vă către ei și întrebați-i cum ați putea să vă implicați și să-i ajutați. Ați fi surprinși să vedeți ce deschidere au și cum puteți face asta fără bugete mari de CSR. Profesorii din universități nu sunt expirați, dinozauri sau osificați. Cel puțin nu majoritatea. Și mai frumos va fi când veți vedea că încă mai aveți lucruri de învățat de la ei. Poate că va fi începutul unui frumos „parteneriat public-privat” la scară macro.
Despre identitate pare că devine din ce în ce mai greu să articulăm câte ceva. Conform definiției, identitatea totalizează ansamblul de date prin care se identifică o persoană. În sens larg, putem fi de acord că identitatea presupune o constanță a unor trăsături individuale care ne definesc în context. Reziliența și educația, menționate anterior, au o strânsă legătură cu identitatea. Parafrazând dictonul „ești ceea ce mânânci”, suntem ceea ce citim, ceea ce vorbim și ceea ce acționăm. Putem folosi finalul de an și zilele de pauză pentru a ne gândi mai atent la aceste lucruri și la cât și cum le facem. Dacă acționăm suficient în raport cu cât am citit, dacă e nevoie să analizăm și să cercetăm mai mult înainte de acționa poate. Pentru fiecare în parte există o cale de a deveni mai buni și mai potriviți pentru noi și pentru cei din jurul nostru. Această cale a progresului poate fi parcursă doar plecând de la ceea ce suntem cu adevărat, fără să fie afectată de imagini distorsionate sau minciuni plăcute auzului. Așadar, la final de an și de acum înainte, fiți sinceri și asumați.
Să aveți un an 2023 așa cum îl doriți!
Cu prietenie,
Marius Rogoz