Conform ordinului 3.325/2022 pentru completarea anexei PME 5.140/2019 pentru aprobarea metodologiei privind mobilitatea academică a studenților, tinerii din Ucraina pot deveni studenți în cadrul facultăților din România (la programe de licență, master sau doctorat) fără a fi necesare acte de studii sau plata taxelor.
Această decizie a fost luată în contextul valului de refugiați ce părăsește Ucraina ca urmare a invaziei rusești. O estimare realizată de către ONU prezintă posibilitatea ca până în luna iulie a acestui an, 250.000 de ucraineni să își părăsească țara pentru a se refugia în România.
Actul normativ prevede evaluarea de către universități ale competențelor și abilităților tinerilor, pentru a se putea înscrie într-un an de studiu echivalent cu cel în care se aflau în Ucraina. De asemenea, este prevăzută și bugetarea acestor locuri ocupate de către tinerii din Ucraina.
„În cazul în care studentul sau studentul doctorand nu poate dovedi studiile parcurse prin documente emise de către instituția de învățământ superior pe care a frecventat anterior în Ucraina, instituția de învățământ superior din România evaluează, pe baza unor criterii proprii și cu respectarea bunelor practici internaționale, rezultatele învățării, competențele și abilitățile și decide cu privire la recunoașterea și acordarea creditelor de studii transferabile.”
Potrivit aceluiași ordin, studenții aflați în aceste situații „vor prezenta instituției de învățământ superior din România, înainte de finalizarea studiilor, diplomele care i-au permis accesul în ciclul de studii la care a fost înmatriculat”.
„Prin derogare de la prevederile articolului patru în anul universitar 2021 – 2022 și 2022 – 2023, mobilitate academică pentru cetățenii din țările terțe ale Uniunii Europene, care provin din instituțiile de învățământ superior recunoscute în Ucraina se realizează ca urmare a demersului studentului, cu acordul instituției primitoare”, se arată în ordin.
Totodată, locurile ocupate de către tinerii din Ucraina vor fi finanțate de către Ministerul Educației sau de către universități conform articolului 224 al Legii 1/2011 a educației naționale, cu modificările și completările ulterioare.
Sursa: edupedu.ro