LOADING

Type to search

Blog Drept

Drepturile studenților în sesiunea online

drepturile studentilor in sesiunea online

Sesiunea

Bate la ușă, știu. Toată lumea îți urează succes, multă sănătate (mentală), îți spune că totul va fi bine. Zici că pleci la război. De fapt nu zici, chiar pleci. Îți reamintesc, însă, că nu poți să pleci chiar așa, cu buzunarele goale. Și în sesiune, ca pe tot parcursul drumului tău de student, trebuie să ai mereu niște aliați: drepturile și obligațiile (în sesiune).

După cum am discutat într-o postare anterioară, în anul 2012 drepturile studențești au cunoscut prima reglementare unitară, prin Ordinul Ministrului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului nr. 3666 din 30.03.2012.

Dreptul la suport de curs

Dacă nu ai avut de pe ce să studiezi n-ai cum să știi. Ai dreptul la suport de curs gratuit, în format fizic sau electronic, și acces la toate materialele didactice necesare în mod gratuit. Refuzul profesorilor urmat de ”cumpărați cartea asta” nu își mai are locul în sistemul actual. Dacă totuși îl întâmpini, trage un semnal de alarmă, până la urmă e dreptul tău.

Dreptul de a cunoaște criteriile de evaluare

Trebuie să reținem faptul că relația profesor-student este o relație bazată pe respect și încredere reciprocă. Astfel dacă profesorul îți promite la începutul semestrului că-ți va da un examen grilă, nu se răzgândi cu 1 săptămână înainte de examen. În acest sens, Statutul Studentului spune că studenții au dreptul de a fi informați cu privire la programă și la modalitățile de evaluare încă de la începutul semestrului, iar orice modificare a acestora se poate face doar cu acordul studenților. Ursuleț de catifea, programa care se dă nu se mai ia.

Dreptul la examinare obiectivă și nediscriminatorie

Statutul Studentului ne oferă dreptul la o evaluare obiectivă și nediscriminatorie a competențelor dobândite după parcurgerea unui curs. Deci, subiectele care ți se dau la examen trebuie să fie conforme cu materia care ți-a fost predată. Nu poți să dai examen la Drept Civil din materia de la Drept Penal. Felul în care ți-a fost predată materia de-a lungul semestrului trebuie să se regăsească în programa pe care ai primit-o la început de an. Da, aia pe care nu se uită nimeni. Nici acum nu e prea târziu.

Dreptul la examinare alternativă

Studenții care au o dizabilitate certificată medical (temporară sau permanentă) pot beneficia de o modalitate de evaluare separată, adaptată nevoilor lor, cu respectarea cerințelor cursului. Să spunem că ai suferit un accident și nu poți ajunge la examen (așa cum este el stabilit). Dacă ai acest lucru și ”în scris”, profesorul trebuie să găsească o modalitate prin care cunoștințele tale să fie evaluate alternativ, dar nediscriminatoriu.

Dreptul de proprietate intelectuală

Atunci când realizează studii și articole de specialitate, studenții beneficiază de drepturi de proprietate intelectuală. Cu alte cuvinte, dacă îți regăsești articolul scris în urmă cu un an în noua carte a profesorului, fără a-ți fi acordat credite meritate, amintește-ți cine-i proprietarul.

Dreptul la cunoașterea baremului

Chiar și după ce ai susținut examenul, ai dreptul de a cunoaște baremul pe baza căruia s-a făcut evaluarea. În felul ăsta poți vedea exact modul în care s-a acordat punctajul, dacă s-au acordat punctaje parțiale etc. Dacă calculul tău, după consultarea baremului, nu bate cu punctajul acordat de profesor poți merge mai departe, la contestarea notei.

Dreptul la contestații

Nu e nimic în neregulă cu ați cere ”adevărata notă” sau chiar și o lămurire cu privire la nota deja acordată. Dacă alegi să îți contești nota, te rog să reții faptul că profesorul care ți-a evaluat inițial lucrarea nu trebuie să se regăsească în comisia de contestație. Există o explicație simplă în spatele acestui mecanism menit să apare studentul: subiectivismul. Astfel, un profesor care nu a notat anterior lucrarea va fi mai obiectiv decât cadrul care ți-a acordat nota inițial.

Dreptul la mărirea notei

Dacă în sesiune nu ai dat tot ce ai putut și vrei să mai acorzi respectivului examen încă o șansă te poți duce la mărire. De obicei măririle se dau în sesiunea de toamnă, numită și ”Sesiunea de restanțe și măriri”. Există facultăți în care numărul de măriri care îți sunt acordate este condiționat de numărul de restanțe pe care le ai. Spre exemplu, la Facultatea de Drept, Universitatea din București dacă în timpul anului nu ai ”încălțat” nicio restanță, ai dreptul la 3 măriri, dacă ai avut o restanță, poți susține doar o singură mărire, iar dacă ai picat două sau mai multe examene, nu mai poți mării nicio notă.

Acum că ne-am băgat drepturile în buzunare, hai să învingem și sesiunea asta!

Vrei un aliat de nădejde pe timpul sesiunii? Încearcă nootropicele 100% naturale de la MindLab Pro: e ca și cum ți-ai transforma creierul într-un Ferrari. 🙂

Ruxandra Răcăreanu este autor la avocatoo.ro, prima platformă din România care traduce legaleza pentru tine. Ne poți urmări pe Instagram și pe Facebook pentru a fi la curent cu ultimele articole publicate.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *