LOADING

Type to search

Blog

Cum să termini lucrarea de licență în 10 zile

Da, știm, licența e unul din acele momente în care ne cuprind – în același timp – și nostalgia („când au trecute, frate, toți anii de facultate“) și groaza („eu n-am când să învăț atât de multă materie “). Dacă ești pe ultima sută de metri și vrei să scapi de emoțiile negative și senzația de panică, iată ce trebuie să faci:

  1. Cercetare

E pasul la care ar fi trebuit să te gândești măcar la două zile, dacă nu în fiecare zi, și nu întâmplător l-am notat primul. În funcție de tema aleasă pentru lucrare și nivelul tău de cunoștințe, vei avea nevoie să faci atât o cercetare calitativă, cât și cantitativă.

Așa că alege resurse academice din online pe Google Scholar sau, dacă ai optat pentru căutarea pe Google, selectează opțiunea Literal din Instrumente. Caută date pe site-uri consacrate cu statistici (diferă în funcție de domeniul ales) precum WorldbankINSEurostatFMIOECD. Verifică sfatul 6 pentru detalii despre citare.

  1. Biblioteca

Consultă biblioteca din universitatea ta sau chiar celebra Biblioteca Națională. E la 10 minute de Unirii, iar cardul de acces se face repede. Ca să fii sigur că vei găsi exact titlurile de care ai nevoie, poți consulta de acasă site-ul lor, însă ține cont de faptul că nu poți împrumuta cărțile.

Partea bună este că sălile de lectură sunt moderne și luminate, așa că atmosfera de studiu este asigurată.

  1. Planificare

Înainte de toate, consultă programul afișat de universitatea ta. Reține termenul limită până la care lucrarea trebuie verificată antiplagiat, încărcată în forma finală, dar, mai ales, ziua în care are loc prezentare propriu-zisă.

Setează-ți deadline-uri clare și stabilește-ți obiective ambițioase care să te motiveze. La final, recomandat ar fi să-ți aloci câteva zile în care să te ocupi ultimele detalii, editări, revizuiri și corecturi.

  1. Structură

Primul pas e să stabilești o direcție a subiectului abordat și să concepi o structură în formă de pâlnie: de la context către aspectul individual și mai apoi către studiu.

Ulterior, gândește-te la cuprins: capitolele mari și apoi subcapitolele, însă ține cont de faptul că e recomandat să păstrezi un echilibru corect între partea teoretică și cea aplicată.

  1. Cuprins

Folosește stilurile din Microsoft Word pentru titluri și subtitluri, pe care le poți personaliza. Din References poți să generezi automat cuprinsul și să îl actualizezi de fiecare dată când se fac modificări.

Din meniul View alege Navigation Pane, iar în stânga, unde vei observa o coloană cu titlurile respective, și accesează-le pentru a găsi mai repede partea care te interesează, în timp ce scrii.

  1. Redactare

Nu uita de diacritice și de faptul că trebuie să respecți celelalte prevederi menționate: scrierea cu Times New Roman, mărimea fontului de 12 și aliniament de 1.5. Oricât de creativi am vrea să fim, lucrarea trebuie să arate cât mai academic: simplu, alb-negru, fără prescurtări și expresii colocviale. Nu uita nici de numerotarea paginilor.

  1. Citare

Atunci când faci cercetarea e important să îți notezi datele despre sursă: nume, autori, an de publicare, editura. În funcție de stilul de citare ales, nu uita să menționezi de fiecare dată când ideile sau anumite date sunt preluate. În ceea ce privește tabelele și graficele, acestea trebuie numerotate cu numărul capitolului și al figurii. În acest punct, e important să menționezi sursa de unde ai preluat datele. Nu folosi Wikipedia ca sursă, deoarece nu este considerată de încredere, oricine având posibilitate editării textelor de acolo.

  1. Antiplagiat

Nu apela la programe de verificare antiplagiat de pe internet! Recomandarea noastră este să duci lucrarea la universitatea ta din 2 motive: bazele de date pot diferi (conducând astfel la evaluarea incorectă a coeficienților), iar dacă îți încarci lucrarea pe net riști să rămână acolo (iar la verificarea oficială să apară că ți-ai plagiat în întregime propria muncă).

  1. Scrie!

Cel mai bun mod de a face un lucru este chiar acesta: Începe să-l faci! Așa că ia-ți resursele, pune-te în fața laptopului, elimină orice distragere posibilă și concentrează-te pe scris!

PS: Nu vei reuși niciodată să termini licența în 10 zile dacă nu renunți la Facebook,Instagram și Snapchat. (măcar atunci când scrii)

  1. Roagă-te la Dumnezeu (măcar acum)

Bonus Hack

Dacă îți faci lucrarea de licență într-o limbă străină folosește tool-ul online https://seomagnifier.com/online-paraphrasing-tool pentru a parafraza diverse paragrafe de pe internet. Acest mod este mult mai rapid iar din surse sigure, textul folosit nu va avea probleme la antiplagiat.

*Află ce este un internship și cum te poate lansa în cariera profesională.

Tags:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *