LOADING

Type to search

Drept

Cum ne prioritizam drepturile

În ultimele luni piețele publice de din toata România vuiesc de sunetul protestelor… Mulțimi de oameni indignați strigă “Vrem pe stadioane” sau “Asasinii” chiar sub geamurile spitalelor în care medicii își riscă viețile pentru a trata pacienții de virusul care a îngenunchiat întreg globul… Deși tuturor ne-ar plăcea să dezbatem pe această temă, mai ales experții în medicina din Piața Victoriei, acest articol nu este destinat protestelor, ci are scopul de a analiza mai în detaliu așa-zisele drepturi care ne sunt răpite de politicienii care ne îndeamnă să păstrăm distanța și să purtăm măști.

Totul începe de la două articole importante din Constituția României; mai exact articolul 25, Dreptul la liberă circulație, și articolul 34, Dreptul la ocrotirea sănătății. Pe când primul ne spune în mod explicit faptul că fiecare cetățean al României are dreptul de a circula liber pe teritoriul țării, dar și în afara acesteia, al doilea ne spune că este de datoria statului să ia măsurile necesare pentru asigurarea igienei și a sanatatii publice. Totuși, având în vedere că ambele drepturi sunt indispensabile oricărui cetățean ce trăiește pe teritoriul acestei țări, când ne vom da seama care dintre ele este mai important și trebuie prioritizat? Răspunsul poate părea foarte vag, însă este de fapt cât se poate de simplu: nu ne dăm seama… Fiecare cetățean al statului are dreptul să aleagă ce vrea să prioritizeze pentru a putea trăi o viață decentă, iar statul nu numai ca nu are legitimitatea să impună cuiva de ce drept să beneficieze mai mult, ba chiar realitatea ne-a demonstrat că sistemul în care trăim nu are resursele și organizarea necesară pentru a impune acest lucru pe cale autoritară. Desigur, experții ce conduc protestele nu se luptă pentru posibilitatea de a-și prioritiza drepturile după bunul plac, iar în acest punct apare problema… Drepturile de care ne bucurăm datorită regimului democratic în care trăim se termină atunci când acestea devin o amenințare sau determină constrângerea drepturilor altor cetățeni. Scandăm, strigăm, denigrăm guvernul în locuri publice, însă niciunul nu se gandeste că dreptul pentru care luptăm acum face mai mult rău decât bine persoanelor vulnerabile de lângă noi, iar ce alegem să facem acum nu ne afectează doar pe noi, ci și o mulțime de alți oameni pentru care sănătatea și dreptul la viata sunt mai importante decât ieșitul la terasă.

Drepturile nu sunt ceva ce ne putem însuși fără limite, ce putem primi fără să ne gandim la responsabilitatea pe care o avem de a ni le exercita în mod corect. Ele vin cu bariere clare peste care nu ar trebui să trecem, acele bariere sunt empatia, grija față de cei din jurul nostru. Desigur, nimeni nu ne poate spune să nu ne vedem cu prietenii din când în când, însă data viitoare când o vom face vom purta masca sau o vom arde?

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *