LOADING

Type to search

Blog

Ce este un MBA și care sunt oportunitățile oferite de școlile de afaceri din Europa și SUA

program mba in strainatate

După ani de declin, multe programe înregistrează creșteri de ordinul zecilor de procente.

La multe școli de afaceri din Europa și Statele Unite ale Americii aplicarea la programele MBA este în creștere, deoarece profesioniștii caută să-și crească competitivitatea în condițiile economice dificile cu piața muncii împovărată de pandemia de coronavirus.

După ani de declin, în 2020 multe programe înregistrează creșteri de ordinul zecilor de procente a numărului de aplicații comparativ cu anul trecut. Se așteaptă ca această tendință să continue și în 2021, deoarece piața slabă a muncii va determina mai mulți specialiști să se întoarcă la studii universitare.

O economie slabă înseamnă mai multe aplicații MBA

Situația curentă nu este deloc surprinzătoare și poate fi ușor explicată. Numărul aplicațiilor la programe MBA deja de mult timp servește în calitate de indicator economic. În mod tradițional, acesta crește atunci când economia se confruntă cu dificultăți, deoarece specialiștii preferă să investească în dezvoltarea lor profesională, iar apoi să revină pe piața muncii la etapa de redresare cu competențe și abilități sporite.

În plus, “costul de oportunitate”, adică banii pierduți în rezultatul absenței de pe piața muncii, este mult mai mic. “Este o tendință foarte previzibilă, pe care te poți bizui” a declarat Stacey Kole, decanul adjunct al programului MBA full-time de la universitatea Chicago Booth School of Business (SUA), în cadrul interviului acordat cotidianului The New York Times.

Universitățile la fel își pot asuma o parte din merit pentru această creștere. După apariția pandemiei, ei au luat diverse măsuri, cum ar fi extinderea termenelor limită, adăugarea unor perioade suplimentare de aplicare, oferirea posibilității de admitere condiționată, transferul tuturor interviurilor de aplicare în mediul online și chiar renunțarea la teste precum GMAT și GRE ca cerință obligatorie. A fost util și faptul că furnizorii de teste au creat versiuni ale examenelor care pot fi susținute de acasă.

Starea înfloritoare a pieței muncii a fost o cauză majoră a scăderii numărului de aplicații în ultimii câțiva ani, însă nu este singura cauză. Universitățile din SUA au remarcat faptul că restricțiile de acordare a vizelor de studii au descurajat aplicanții din alte țări.

Se preconiza că și Brexit va descuraja studenții internaționali, însă aceste temeri s-au dovedit a fi nefondate. Școlile de afaceri din Marea Britanie s-au bucurat în continuare de o cerere solidă din partea aplicanților din afara țării.

Universitățile din SUA se bucură de redresare

Potrivit portalului MBA Poets & Quants, programele MBA full‑time cu durata de doi ani, oferite de școlile de afaceri din SUA, înregistrează în prezent o revigorare a activității. Unele instituții, cum sunt Columbia Business School și Wharton School din cadrul Universității din Pennsylvania, chiar au primit un număr record de aplicații.

De exemplu, numărul de aplicații la Columbia a crescut cu peste 19%, până la aproape 7000, depășind recordul precedent de 6188 din 2016‑2017. Reprezentanții de la Wharton au declarat că pentru programul lor MBA full‑time cu durata de doi ani au fost depuse 7158 de aplicații, ceea ce reprezintă o creștere cu peste 1200 de aplicanți față de anul trecut.

Chiar dacă nu au atins neapărat niveluri record, alte universități, de asemenea, au înregistrat cifre solide. Numărul de aplicații la Jones Graduate School of Business din cadrul Universității Rice a crescut impresionant cu 63%, iar Darden School of Business din cadrul Universității din Virginia a raportat o creștere de 25%.

Ascensiune și în Europa

Multe universități europene la fel se bucură de un interes tot mai mare față de programele lor MBA full-time. Potrivit ziarului Financial Times (FT), INSEAD (Franța) a înregistrat o creștere anuală a numărului de aplicații de 57%, iar IESE Business School (Spania) — o creștere de 12%.

În Europa, de asemenea, au fost stabilite recorduri. În Marea Britanie, numărul de aplicații a crescut vertiginos de la începutul restricțiilor legate de pandemie. Numărul de aplicații la programul MBA full-time de la Warwick Business School a crescut dramatic cu 56%. Facultatea respectivă a extins numărul de studenți acceptați până la 137, inclusiv 105 studenți internaționali din afara Marii Britanii și a Europei.

Potrivit FT, în anul 2020, numărul de aplicații la Saïd Business School din cadrul Universității Oxford a crescut cu 35% față de anul trecut, iar Imperial College Business School a înregistrat o creștere de 41%.

Privind spre viitor

Deoarece aplicațiile la programele MBA sunt strâns legate de situația pe piața muncii, perspectivele economice pot fi privite drept un indicator ce poate prognoza evoluția ulterioară a educației în domeniul afacerilor în lume. Se preconizează că anul viitor economia mondială va crește cu 5,3%.

Însă aceste așteptări se bazează pe speranța disponibilității unui vaccin în timpul apropiat. “Conform prognozelor noastre, către sfârșitul anului 2021, nivelul de activitate în lume va fi nu doar cu mult mai jos de cel așteptat în baza modelului de creștere de până la pandemie, ci și, în multe cazuri, sub nivelul înregistrat la sfârșitul anului 2019“, a declarat economistul șef la nivel global al HSBC, Janet Henry, în cadrul unui interviu acordat agenției Reuters.

Toate aceste sugerează că și în anul 2021 specialiștii vor prefera să-și continue studiile. Rod Garcia, asistentul decanului oficiului de admitere al facultății MIT Sloan, a declarat în cadrul interviului acordat FT: “Chiar dacă nu pot ști cu siguranță ce se va întâmpla anul viitor, mă aștept ca tendința de creștere a numărului de aplicații să se mențină“.

Ești gata să faci online noi legături în domeniul afacerilor? Înregistrează-te la evenimentul online Access MBA În România! Profită de o întreagă zi de informare și extindere a rețelei de contacte cu școli de afaceri de top. Discută obiectivele tale de carieră cu reprezentanți ai programelor MBA internaționale într-un mediu sigur.

Hai și tu la eveniment: https://www.accessmba.com/link/FyV

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *