LOADING

Type to search

Blog

Tot ce trebuie să știi la început de facultate

ghid studentesc

Ce frumos ar fi ca atunci când începi studiile să primești un ghid de utilizare al facultății. Ți-l imaginezi: Apasă aici, mergi aici, fă asta și totul să meargă brici…ei, bine, nu e așa, trebuie să înveți pe propria piele ce să faci, cum să faci și cum merg lucrurile. Studentnews.info e aici, să îți dezvăluie un scurt ghid, al tuturor chestiilor pe care trebuie să le știi la început de facultate.

1. Secretariatul: prima barieră de care se lovește orice student

La secretariat te vei simți mai ceva ca la interogatoriu, ea vorbește, tu taci și aprobi, ea vorbește, tu taci și aprobi, să nu cumva să îi spui că ai venit după carnete, adeverințe sau ceva…că o ia razna. Însă, vei fi nevoit să îi faci față, pentru că nu vei avea încotro, timp de 3, 4 sau 6 ani, dacă nu și mai mult veți avea o relație. Trebuie să i te bagi pe sub piele, să fii amabil/ă, să îi asculți isteriile și să îi vorbești politicos. Dacă vrei să aveți o relație și mai bună, din când în când, oferă-i o ciocolată sau o cafea, se va zvârcoli că nu îi trebuie, deși în sinea ei tânjește după mici atenții, eiii, și atunci cine va fi preferatul secretarei…hmm…tu?!

2. Orarul: harta unei comori ascunse

Orarul e ca harta unei comori, care e făcut parcă doar doar să nu îl înțelegi. Pentru că ești la început, noi te inițiem în tainele ascunse: S înseamnă seminar, L înseamnă laborator, adică la orele acelea ar fi bine să mergi (mai nou să fii online), pentru că se ține cont de prezență, în schimb C – curs, e important pentru teorie, dar prezența, de cele mai multe ori nu este notată. “Pară și impară”, e despre o săptămână ai acea materie, o săptămână nu. Săptămâna pară este a doua săptămână de facultate, iar prima săptămână este săptămână impară. Vei vedea că sunt zile când ai alb/linii trase în orar, pentru că acolo e o pauză sau așa numită fereastră de 1, 2 sau 3 ore până la următoarele ore. Ce e de făcut atunci? Îți iei colegii, mergeți frumos să vă cunoașteți la o cafea, un ceai, un billiard, ceva. Acum, cum majoritatea facultăților se țin online, nu puteți ieși la o cafea sau ceva, dar puteți ieși pe Zoom, Wapp, fiecare la ce vrea, în timp ce vorbiți.

3. Bursele: cash-ul moca pe care orice student și-l dorește

Bursa este un vis al oricărui student, pentru că ce bine prind 700 de lei/lună, timp de 6 luni, când nu faci nimic, parcă te fac să te simți ca un mic afacerist.

Pentru banii aceia trebuie să muncești puțin, poate să îți dai silința să înveți ceva sau să ai noroc să fii printre trei-patru cei mai dedicați studenți. Nu uita, un student dedicat înseamnă un student căruia să-i meargă mult gura, nu contează ce spui, doar fă-te remarcat. La examene profii își vor aminti de tine și te vor puncta pentru implicarea de la cursuri și seminarii/laboratoare.

Șoc!!! Poți primi și mai mult de 700 de lei/lună, și anume bursa de 1 000 de lei/lună, timp de un an, garantat.

Ce trebuie să faci? În primul rând, consultă metodologia facultății tale cu privire la distribuirea bursei de performanță, criteriile diferă de la o facultate la alta.

Ca detalii generale, pentru că pe site-urile facultății, cu siguranță, vei găsi greu aceste informații,  află următoarele:

  •   Trebuie să fii student în anul II, primul semestru, ca să poți aplica pentru această bursă. Foarte important!!!Urmărește perioada de depunere a dosarelor. De obicei, perioada are loc prin lunile octombrie – noiembrie.
  • Trebuie să fi realizat activități de voluntariat/ să fi participat la internship-uri, concursuri ce au domeniu conex cu cel al facultății tale. Foarte important!!! Trebuie să deții acte doveditoare cu activitățile realizate: contract de voluntariat, fișa de voluntar, diplome.
  •   Trebuie să ai o medie onorabilă pe anul precedent (de peste 8,50). Foarte important!!! Când depui dosarul trebuie să ai atașată o adeverință cu numele tău, facultatea, anul de studiu și media din anul precedent.

4.Taberele: vacanță gratis ca la influenceri

În sinea noastră, fiecare își dorește să fie influencer, facultatea îți oferă din plin această oportunitate, prin tabăra gratis de la Costinești, Neptun, Eforie, Bușteni, Brașov sau Sinaia. Ca să aplici pentru tabără ai nevoie de un dosar cu numele tău, facultatea și anul de studiul, care să conțină adeverință cu media pe semestrul precedent și dacă ai activități extracurriculare dă foarte bine. Urmărește site-ul/avizierul de la facultate și vezi când e perioada de înscriere. De regulă, perioada de înscriere începe prin aprilie.

Aici, în vacanță, timp de 5 zile, dormi într-o vilă modernă, mănânci pe baza unor tichete la un restaurant anume și singurii bani pe care îi vei cheltui vor fi pe mofturi și extravaganțe. Viață bună, ce mai! Și unde mai pui că și trenul e gratis, iar dacă alegi să mergi la cușetă, mai mult de 40 de lei nu vei plăti pentru dus, respectiv întors. Fii atent doar că biletele se iau cu o lună înainte de data plecării, fii în gară de la ora 23 noaptea, ca să prinzi ora 24, adică a doua zi acolo, altfel nu mai prinzi bilet…și așa se dau ca pâinea caldă.

Dacă aderi să fii membru într-o asociație sau organizație studențească vei avea parte de teambuilding-uri (de cele mai multe ori și acestea gratuite) aproape în fiecare sezon.

P.S. Urmărește și site-ul Ministerul Tineretului și Sportului, pentru că și acolo se postează tabere gratuite pentru tineri.

 5. Internship-uri: locurile unde vezi viața reală

În facultate circulă o vorbă: „teoria ca teorie, dar practica ne mănâncă”. La internship-uri ai ocazia să vezi viața reală, dincolo de definiții, să vezi dacă chiar ți-ar plăcea să lucrezi pe acel post. Vei învăța de la oameni cu experiență, vei putea, dacă chiar ești plăcut și ție îți place ceea ce faci, să obții un post, cine știe. Încearcă! Pe lângă faptul că dă bine la CV, te ajută și la bursa de performanță, la practica pentru facultate, dar, există posibilitatea să fii și plătit, pentru că multe companii oferă studenților internship-uri plătite cu salariu minim pe economie. Înveți, te dezvolți și primești și bani. Tare, nu?

6. Mie cine îmi face „temele” și mă ajută la proiecte?

La facultate nu va fi ca în liceu, cu teme în fiecare zi, așa că vei uita treptat cum e să ai teme. Totuși, din când în când, vei avea de făcut câte un proiect. Dacă ești o fire prea ocupată cu datul scroll-ului pe Insta și Tik Tok, atunci dă un search pe Google și caută Meditoo.ro, platforma online de meditații pentru studenți, unde poți primi ajutor la proiecte/teme și examene, dar în același timp poți să oferi și ajutor, câștigând o sumă de bani. 

Ține acest ghid de utilizare al facultății aproape, share-uiește-l și spune-ne ce chestii mai cauți despre facultate, dar nu le-ai aflat.

Un an universitar așa cum ți-l dorești!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *