LOADING

Type to search

Blog

De ce să îți iei un job în perioada facultății?

de ce sa iti iei un job in timpul facultatii

Ca student, sursa fondurilor tale ar putea fi: venituri de la familie, bursă, și … cam atât? Banii pe care îi primești de la familie pot fi o binecuvântare, dar ce faci atunci când buzunarele nu mai sunt atât de largi? Bursa poate fi în jur de 700 RON, iar dacă ești ambițios poți lua până la 1000 RON/lună.

Problema acestor venituri este ca ele nu sunt tocmai constante. Atunci când părinții spun că nu îți mai dau bani, nu ai ce să faci, iar când notele îți scad la facultate nu poți decât să speri că nu vei intra la taxă.

În ceea ce privește facultatea, există totuși o mare dilemă: a avea sau a nu avea job? Aceasta-i întrebarea. Mulți studenți intră cu medii mari în primul an, astfel că bursa și bugetul nu reprezintă un obiectiv prea greu de îndeplinit, însa sunt și mai mulți cei care trebuie să plătească o taxă pentru a studia.

A avea un loc de muncă în perioada facultății îți poate soluționa mai multe probleme.

În primul rând, cuvântul magic “SALARIU” este ceea ce trebuie să auzi ca să te convingi că vrei un job. Acum, dând o notă de seriozitate afirmației, salariul este o bucurie pentru toți angajații.

Acesta este de fapt motivul pentru care muncim cu toții încă din fragedă pruncie. Ni s-a spus că este important să ne facem temele, să luam note mari, să fim printre cei mai buni, să terminam liceul cu note mari, să intram la facultate, să iesim cu o diplomă frumoasă și astfel să câstigăm un salariu frumușel care să ne ajute să ne punem planurile în acțiune.

Acum, bineînțeles, nu spune nimeni că trebuie să ai doar salariu, poți avea propria firmă și veniturile tale pot proveni din investiții sau dividente, sau poți deveni ducesă ca Meghan Markle.

Salariul îți rezolvă problemele financiare. Poate că nu ai datorii, credite sau alte costuri recurente ca să îți faci griji în privința zilei de mâine, însă cu siguranță salariul îți poate oferi o viață mai bună. Dacă în prezent locuiești la cămin și îți dorești să ai mai multă intimitate, atunci din banii de salariu îți poți achita chiria.

Poate sunt locuri în care ți-ai dorit să mergi, dar nu ai avut bani, poate ai vrut să îți cumperi haine, cărți sau un telefon nou, poate că vei putea pune bani la ciorapi (sau într-un depozit la bancă) pentru viitoarea ta mașină sau chiar casă.

Nu o să ai salariu de manager din primii ani, însă dacă ești angajat în compania potrivită și tu îți cunoști valoarea, cu siguranță nu o să îți fie rușine cu salariul tău. Având banii din munca ta, îți poți asigura un viitor frumos.

Un job nu înseamnă doar bani, ci te poate ajuta să crești și din punct de vedere al cunoștințelor. Majoritatea firmelor mari oferă training-uri pentru a compensa lipsa de experiență, astfel că nu trebuie să îți faci griji în privința cunștințelor pe care le deții la momentul angajării (dar totuși e bine să ai o sclipire de istețime).

Există și situații în care la locul de muncă poți învăța mai multe decât înveți la facultate. Toată teoria din facultate nu o să îți ofere garanția că vei avea un loc de muncă. Deși înveți multe noțiuni importante, este bine să nu depinzi doar de ea în dezvoltarea ta profesională.

Experiența pe piața muncii este prețioasă după terminarea studiilor superioare, pentru că toți angajatorii te vor întreba dacă ai mai avut anterior un loc de muncă, cum ai gestionat provocările din timpul programului, ce calități ți-ai dezvoltat etc.

Dacă te angajezi din primii ani de facultate vei răspunde foarte ușor acestor întrebări și vei putea obține chiar posturi mai bune și mai bine plătite.

Deseori locul de muncă poate fi solicitant, iar timpul ar trebui să îl împarți între muncă și facultate, însă asta te poate ajuta să înveți să îți gestionezi mai bine timpul și să apreciezi fiecare zi liberă pe care o ai doar pentru tine și pentru ceea ce îți place ție să faci.

În final, de ce să îți iei un job în perioada facultății?

  • Nu trebuie să mai ceri bani de la mami și de la tati
  • Salariul îți va satisface multe nevoi cunoscute și necunoscute
  • O să ai parte de dezvoltare profesională fără să vrei
  • O să poți adăuga niște ani de experiență în CV, care te vor ajuta să obții posturi mai bine plătite
  • Vei simți pe pielea ta că timpul e important, iar un job te va responsabiliza

Dacă vrei să îți aprofundezi cunoștințele academice și să fii recompensat financiar, te așteptăm cu un cont pe Meditoo.ro – platforma online de meditații pentru studenți și elevi! 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *