LOADING

Type to search

Uncategorized

Cum să depășești teama de eșec

Cel mai bun sfat ar fi să NU te mai gândești la chestia asta. În viața lucrurile ies și bine și prost. În mod clar vei da de situații importante în care propriul tău prestigiu va fi în joc, unde,  culmea, nimic nu merge bine. În primă fază vei încerca să găsești scuze, au fost de vină fie colegii, fie momentul, fie că nu aveai de unde să anticipezi acel lucru. Și după aceea începi să te gândești mult, mult prea mult la ce s-a întâmplat, iar în secunda în care începi să devii obsedat de acea situație, deja totul e pierdut. Calm down! Toată lumea greșește, nimeni nu-i perfect.

O primă greșeală pe care o facem este să credem că toți se gândesc la ce am făcut noi, că ne critică, ba mai mult, că povestesc și altora ce prostie am făcut. Pui prea mult accentul pe tine, în realitate nimeni nu e atât de crazy. În momentul în care a fost să fie, da, e de așteptat că o să auzi de la răutăcioși comentarii și șușoteli, dar o dată ce momentul a trecut e ca și uitat. Gândește-te puțin! Tu te-ai duce acasă să povestești familie despre un coleg pe care nimeni nu-l cunoaște? Evident că nu, pentru că nu va avea niciun farmec și nu interesează pe nimeni viața unui necunoscut.

Acceptă ideea că în viața te vei lovi de multe eșecuri și treci peste.

 Te-ai gândit vreodată că noi nu avem cum să învățăm și să ne dezvoltăm dacă nu dăm greș. Nimeni nu o să te învețe mai bine decât propria ta greșeală. Până nu vezi cum e pe pielea ta n-ai de unde să știi. Dacă nu îți asumi riscul luând în calcul că șansele de eșec sunt la fel de mari ca șansele de a reuși vei rămâne blocat în același loc. Și ghici ce? Tot tu vei fi nemulțumit pentru că nu e ceea ce-ți dorești, dar nici nu vrei să încerci să ieși din zona ta de confort.

Nu mai lăsa teama de necunoscut să te oprească.

Oameni noi, taskuri noi, sună copleșitor. Nu îți mai face de dinainte scenarii în cap despre cum va fi pentru că în majoritatea cazurilor îți faci griji pentru lucruri care nu se vor întâmpla Ai un strop de încredere în tine și încearcă. Decât să aduni regretele unui cum ar fi fost, mai bine să ai regretul că nu a fost să fie. Până la urmă și experiențele negative își au contribuția lor în formarea noastră.

 

Dacă vorbim deja de o problemă mult mai profundă, poate ar fi cazul să te îndrepți către un psiholog, sau cel puțin dacă eviți să ajungi acolo încearcă cu cărți sau podcasturi care se leagă de această parte a emoțiilor. Spre exemplu, Mind Architect este un podcast susținut de Paul Olteanu împreună cu specialiști din breșă, care, pe parcursul a mai multor sezoane dezvoltă această problemă . La capitolul cărți aș recomanda „Ce ne spune creierul” de V.S. Ramachandran și „Ce spui după bună ziua” de Eric Berne. Variante sunt destule, doar să ai voința să lucrezi la această problemă.

Next Article

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *