LOADING

Type to search

Blog

Să studiez ceea ce-mi place sau ce spun alții?

sa studiez ceea ce imi place sau nu

Imaginează-ți următorul scenariu: participi săptămânal la cursuri de teatru și ai o pasiune pentru dramă. Simți că te regăsești cu scena, dar, după cum subliniază părinții și profesorii tăi, ești foarte bun la materiile științifice. Ei consideră că dacă vei continua cu asta vei putea deveni chiar medic sau om de știință.

Poate că, intenționat sau nu, părinții tăi fac presiuni asupra ta în scopul de a urma o carieră mult mai practică și cu mai mari șanse de a avea un job asigurat, stabil și de ce nu, foarte bine remunerat, iar teatrul să rămână la stadiul de hobby (ținând cont de faptul că în opinia lor este foarte dificil să ajungi un actor profesionist, având în vedere nivelul concurenței).

În această situație, ce ar trebui să faci?

Urmează-ți pasiunea…

Dacă să devii actor nu e ușor, ce te face să crezi că oricare altă carieră „mare” va fi ușor de realizat? Asta nu înseamnă că trebuie să renunți așa ușor la visul tău. Dacă vrei cu adevărat ceva, trebuie să încerci în continuare, să lupți pentru visul tău și să nu te oprești până nu îl realizezi.

Există multe cazuri de persoane care au renunțat la hobby-ul lor pentru o carieră „mare” (cum ar fi Dreptul, Medicina etc.). La scurt timp au realizat că nu se regăsesc în jobul respectiv la fel de bine cum se regăseau în hobby, așa că au renunțat.

De asemenea, dacă nu ești hotărât spre o anumită carieră, îți poți concentra atenția pentru început pe un domeniu destul de larg, care să îți permită ulterior să urmezi un master sau o calificare profesională într-un domeniu mai specific. De exemplu, pentru început îți poți concentra atenția asupra relațiilor publice, iar ulterior te poți specializa în cadrul unui program de masterat într-un domeniu conex cum ar fi publicitatea sau marketingul.

…dar fii realist gândindu-te și la viitor!

Să presupunem că nu știi cu adevărat ce vrei să faci cu viața ta (ceea ce este complet în regulă, apropo). Este cu adevărat înțelept să studiezi pentru o diplomă fără ca măcar să ai o idee vagă a ceea ce ai vrea să faci după aceea? Dacă diploma nu duce direct la o carieră, poate fi dificil să încerci să decizi ce cale să urmezi. S-ar putea să te simți pierdut sau confuz cu privire la ceea ce trebuie să faci după ce emoția din ziua absolvirii dispare.

De asemenea, universitatea nu este ieftină, fiind o investiție uriașă de timp și bani. Acest fapt pune o presiune și mai mare pe umerii tăi în ceea ce privește alegerea facultății pe care vrei să o urmezi. Tocmai de aceea, o mare parte dintre studenți se gândesc la valoarea salarială pe care le-o poarte oferi angajatorul în urma absolvirii unei facultăți. Din acest motiv, multe persoane renunță la hobby-ul lor (o disciplină de artă) în favoarea unei cariere mai practice și cu mai mari șanse de angajare.

 Concluzia

Luând în considerare ambele părți, la ce concluzie ai ajuns?

Dacă nu ai nicio pasiune pentru domeniul pe care vrei să îl urmezi, vei epuiza motivația în cele din urmă. S-ar putea să ajungi să urăști domeniul respectiv tocmai pentru că nu este potrivit pentru tine. Viața este prea scurtă pentru a studia ceva pentru care nu ai niciun interes sau pasiune. Pe termen lung, este mai bine pentru sănătatea ta să alegi un subiect pe care îți place să-l începi. La fel și atunci când vine vorba de găsirea unui loc de muncă după absolvirea facultății!

În concluzie, trebuie să fii totuși realist și să încerci să te gândești mai devreme decât mai târziu la carierele care te interesează. Ulterior, perfecționează-ți abilitățile în domeniul tău cât mai mult posibil, caută oportunități de experiență de lucru și intershipuri pentru a simți gustul din lumea muncii și pentru a construi un portofoliu impresionant care te va ajuta să te distingi de mulțime în fața angajatorilor tăi.

————————————————————————————————

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *