INTERVIU – Experiența unui student la Facultatea de Drept din București – cu Ilinca Margină
În urmă cu câteva zile vorbeam cu un prieten care mi-a spus că din punctul lui de vedere, Dreptul este o profesie imperfectă, în care succesul poate fi atins, în general, doar în urma unui sacrificiu în plan principial și moral. M-am gândit profund la această idee și am realizat că ar fi ideal să discut cu o persoană care are deja o perspectivă concretă formată pe baza unor informații obiective și știe din proprie experiență ce înseamnă Justiția, cel puțin la nivel de principii. Așadar, i-am luat un interviu uneia dintre cele mai pasionate persoane pe care le cunosc – Ilinca Margină, studentă în primul an la Facultatea de Drept din cadrul Universității din București. Așa a decurs discuția noastră…
R : Ce te-a inspirat să studiezi Dreptul?
Ilinca : Nu sunt sigură că pot identifica momentul concret care m-a determinat să iau această decizie în plan academic și profesional, dar îmi aduc aminte că am început să caut informații despre diverse cariere încă din clasa a 7-a. Am explorat diferite meserii cu ajutorul părinților sau vorbind cu părinții prietenilor mei, iar la un moment dat, am ajuns să discut cu un avocat și cu un judecător – două femei puternice care m-au inspirat și mi-au oferit încredere. Privind în retrospectivă, consider că atât aceste conversații, cât și suportul familiei mele – care mă portretizează întotdeauna drept o persoană ce luptă pentru o cauză nobilă – toate acestea au fost principalele motive datorită cărora am hotărât că îmi doresc să studiez Dreptul.
R : Cum a fost experiența din liceu? Te-a încurajat cineva să-ți urmezi visul?
Ilinca : Experiența mea din liceu ar fi fost destul de “basic” dacă nu m-aș fi înscris în clasa a 11-a la diverse conferințe și evenimente. Pe parcursul celui de-al doilea semestru din clasa a 10-a am auzit constant numeroase păreri pozitive referitoare la conferințe care simulau dezbateri politice, așadar am hotărât să nu mă las învinsă de anxietatea socială pe care o aveam în acea perioadă și într-un final, m-am înscris. A fost foarte… atipic, cel puțin pentru mine, fiindcă am fost oarecum nevoită să ies din zona de confort și să mă dedic complet unui proiect atât de mare, dar cu siguranță a fost “dragoste la prima vedere“. Am fost încântată de oamenii pe care i-am cunoscut- creativitatea, încrederea și pasiunea lor m-au încurajat să îmi depășesc limitele și să tind întotdeauna spre a deveni cea mai bună versiune a mea. Am învățat să structurez diferite discursuri, am aflat nenumărate informații despre diverse topicuri esențiale la nivel internațional și am reușit să-mi extind orizonturile, dorindu-mi să mă documentez din ce în ce mai mult. Totodată, unii dintre profesorii mei au remarcat cât mă dedicam acestor activități și m-au încurajat adeseori, chiar dacă materiile predate de aceștia nu aveau conexiuni directe cu domenii precum dreptul sau politica.
R : Care a fost cel mai dificil aspect în procesul de aplicare ?
Ilinca : Luând în considerare faptul că una dintre condițiile necesare pentru a fi acceptată la Facultatea de Drept era susținerea unui examen de admitere, pot spune că perioada dinaintea acestui test – aproximativ un an și jumătate de studiu intens – a fost, cu siguranță, cel mai stresant aspect al procesului de aplicare. Încă din clasa a 10-a am început sa mă documentez și să aflu detalii despre examenul respectiv, dar și despre ceilalți pași pe care trebuia să îi urmez. Începând cu clasa a 11-a, am fost pregătită să lucrez constant pentru această admitere șimi-am organizat orarul astfel încât să mă dedic și studiului pentru Drept. A fost foarte multă muncă (meditații, teme extra și multe ore de studiu) și totul era complet diferit față de ceea ce ni se cerea la liceu. Cu toate acestea, în final, totul a meritat în clipa în care mi-am văzut numele pe lista celor ce fuseseră acceptați la Facultatea de Drept, vara trecută.
R : Ai putea să ne spui câteva detalii despre parteneriatul facultății cu Universitatea din Sorbona?
Ilinca : Facultatea de Drept are un parteneriat cu Universitatea Paris 1 Panthéon-Sorbonne, un colegiu de Drept aflat, desigur, la Paris. Dacă ești admis la Drept în București, ai șansa de a te înscrie în acest program șitrebuie să susții un examen separat, care îți evaluează noțiunile de limbă franceză, dar și cunoștințele generale despre sistemele de Drept europene și în special, cele din Franța. Eu fac parte din acest program și cu siguranță, este una dintre cele mai bune decizii pe care le-am luat vreodată. În afara faptului că devii student al “Collège Juridique Franco-Roumain d’Études Européennes”, reușești să studiezi simultan două programe, iar la finalul a 3 ani de studiu, obții o diplomă oferită de către Universitatea Sorbona. Întreaga experiență este extraordinarăfiindcă acest parteneriat între facultăți îți oferă oportunitatea de a participa la cursuri predate de profesori francezi, de a studia programa din Franța și de a-ți dezvolta abilitățile lingvistice și culturale într-o manierăaparte, inovativă. Metoda de predare este destul de diferită față de cea românească, astfel oferindu-i elevului șansa de a observa o nouă abordare a celor două subiecte studiate în fiecare semestru în cadrul Colegiului.
R : Care crezi că a fost impactul pandemiei asupra manierei de predare la UniBuc ?
Ilinca : Toate sistemele educaționale au suferit de-a lungul acestei pandemii și pot spune că din postura unui elev care a absolvit liceul și a început facultatea chiar în această perioadă dificilă, efectele au fost evidente, iar impactul asupra sferei academice s-a resimțit în mod concret. Examenul de admitere la Facultatea de Drept nu a fost amânat sau anulat din cauza restricțiilor și de asemenea, am reușit să particip la un curs ținut în Aula Magna din clădirea principală a facultății. În tot acest timp, fiind studentă la Drept și având constant doar ore online… a fost o adevărată provocare. Este adevărat că studenții la Drept pot fi considerați privilegiați deoarece informațiapoate fi transmisă fără a fi nevoie de desfășurarea unor activități practice în cadrul instituției, însă fiind studentăîn primul an și neavând experiență în ceea ce privește materia de facultate, da, cu siguranță la început a fost o provocare uriașă.
R : Ai câteva “insight-uri” pe care ni le poți împărtăși despre profesori, cursuri sau colegi? Până în momentul actual, ce părere ai despre viața de student la Drept ?
Ilinca : Până în momentul actual, întreaga experiență pe care am trăit-o ca student în primul an a fost cu adevărat minunată, chiar dacă a intervenit și un impediment cauzat de pandemie – distanțarea socială. Fiecare student a încercat să se adapteze cât de bine a putut, în funcție de modalitățile de comunicare și de interacțiune impuse de situația actuală. Sunt nespus de fericită, căci și eu am reușit să îmi cunosc câțiva colegi și s-au format niște prietenii speciale. Cred că în acest context, poate chiar și ideea că niciunul dintre noi nu a avut o festivitate de absolvire tipică, faptul că nu am reușit să celebrăm acele momente – probabil, toate aceste trăiri ne-au adus împreună și au contribuit la realizarea unor prietenii mai strânse. Mai mult decât atât, profesorii au încercat șiîncă încearcă, în mod constant, să ne ajute să ne acomodăm. Acest lucru nu înseamnă ca totul devine ușor; de fapt, nivelul de studiu și așteptările celor din jur cresc pe zi ce trece, dar sunt fericită pentru că am avut privilegiul de a găsi o carieră pe care să o iubesc. Învăț foarte multe lucruri interesante și utile în fiecare zi șisunt recunoscătoare că am oportunitatea să fiu studentă la Drept în București.
R : Ce ne poți spune despre activitățile extracurriculare din cadrul facultății ?
Ilinca : Odată ce m-am înscris în toate programele educaționale la care îmi doream să particip, este evident că am început să caut diverse asociații și activități extrașcolare care să-mi pună la încercare abilitățile și să îmi diversifice programul. În cadrul Facultății de Drept din București există 3 mari asociații ale studenților, fiecare având propriile ceremonii și prezentări. Am participat la numeroase conferințe desfășurate la începutul anului școlar, gândindu-mă că în acest fel, voi descoperi activitatea care mi se potrivește. Se organizează lunar și chiar săptămânal nenumărate prezentări și evenimente, așadar nu există niciun risc de a te plictisi vreodată, atunci când vine vorba despre activitățile extracurriculare oferite de facultate.
R : Îți mulțumesc mult pentru interviu și îți urez mult noroc în viitor! Sunt nespus de recunoscătoare că am putut să discutăm astăzi și de abia aștept să-mi spui peste câțiva ani cum te simți când conștientizezi că faci parte din Barou!
Ulterior, reflectând la experiența Ilincăi, am realizat că aceasta a fost una dintre cele mai interesante discuții pe care le-am avut în ultima vreme. Depășind barierele rigide impuse de preconcepțiile sau de prejudecățilealtora în ceea ce privește meseria de avocat, Ilinca mi-a oferit detalii aparte referitoare la viața unui student la Facultatea de Drept din București, dar ne-a și arătat tuturor – atât mie, cât și vouă, cititorilor – cât de specială este sfera juridică și întregul domeniu legal.