LOADING

Type to search

Drept

Poți fi pedepsit pentru stalking?

Fiecare dintre noi am fost la un moment dat, mai mult sau puțin, niște stalkeri experimentați pe social media. Fie că ne uităm la postări de acum 5 ani ale unui/unei fete/băiat drăguț/ă pe care tocmai l-am cunoscut/am cunoscut-o sau că monitorizăm pe cine mai are la follow fostul sau fosta, tot putem fi luați drept stalkeri ,,cu acte în regulă’’.

Însă nu vă faceți griji, acest tip de ,,stalkerit pe internet’’ este unul light, care nu vă poate face probleme, în afară de faptul că vă solicită timp și efort în plus. Faptul că urmărești un profil 24/7 nu reprezintă o hărțuire sau orice tip de altă infracțiune, conform noilor reglementări. Însă…există alte tipuri de fărădelegi pe care ești tentat să le comiți atunci când stalkeritul acesta light evoluează.

Dar, mai întâi, pentru a înțelege cum poți fi acuzat de hărțuirea și posibilele pedepse, trebuie să știm ce este hărțuirea în sine. Mai concret, a hărțui pe cineva înseamnă să îl urmărești în mod repetat fără motive întemeiate și să continui să practici acest lucru, conștient fiind că-i cauzezi o stare de temere. Sună ca o nebunie, nu? Ei bine, gândește-te că unele persoane și-au indus obsesii pentru un anume el sau ea, astfel ajungând să fie stalkeri în adevăratul sens al cuvântului, fiind conștienți sau nu de acest lucru.

Pedepse? Răspunsul vine de la sine! Vorba aceea: ,,După faptă, și răsplată”! Orice individ care este acuzat pentru stalking de către o victimă ce aduce în instanță dovezi incriminatorii (scrisori, SMS-uri, apeluri, etc.), poate fi pedepsit, în funcție de gravitatea situației. Conform art. 208 al. (1), dacă hărțuirea se manifestă prin urmărirea persoanei în mod direct la locul de muncă sau acasă, fapta se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 6 luni sau cu amendă. Pe de altă parte însă, conform art. 208 alin (2), există și o pedeapsă mai puțin aspră, în cazul în care perturbarea victimei se produce în mod ceva mai indirect (prin mesaje, apeluri, scrisori, ș.a.m.d.). Această din urmă pedeapsă constă în închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă.

Așadar, stalkeritul nu este o faptă blamabilă, dar atunci când nu este ponderat ne poate pricinui numeroase necazuri. ,,Tot ce-i mult strică”; asta se aplică și în situația de față. Nu ești nici primul nici ultimul care petrece prea mult timp urmărind activitatea altor persoane, iar acest lucru este de înțeles din moment ce ții la ele. Dar nu uita: întotdeauna fii în căutarea echilibrului, și fă din ,,stalking’’ un lucru pe care îl comiți doar în situații de urgență.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *