Un student și-a dat în judecată facultatea din cauza taxelor de școlarizare mărite
Un student român dă în judecată facultatea în urma măririi taxei de școlarizare, deși cursurile se desfășoară online.
Mutarea cursurilor în mediul online nu numai că aduce nemulțumiri din punctul de vedere al procesului de predare, ba mai mult nemulțumește studenții și din cauza faptului că unele universități și-au mărit taxele de școlarizare.
Cu alte cuvinte, înveţi acasă şi plăteşti mai mult decât dacă ai merge la ore. Din acest motiv, unul dintre studenți a dat Universitatea în judecată.
Universitatea din Capitală a indexat şi chiar a mărit în plină pandemie taxele de şcolarizare.
Andrei Nicolae Popa este în ultimul an la Facultatea de Drept din Bucureşti. În primul său proces îşi apără propria cauză: vrea să plătească taxe mai mici pentru studii.
Şi asta în condiţiile în care, spune el, Universitatea din Capitală a indexat şi chiar a mărit în plină pandemie taxele de şcolarizare fără să respecte contractul de studii.
Andrei Nicolae Popa, student: Există articolul 3 din Ordonanță de urgență a guvernului 133 din 2000 care spune foarte clar că nu pot fi majorate taxele universitare pe durata ciclului de studii, ele se stabilesc înainte că cel care a fost admis la programul de studii să accepte locul şi rămân până ce el termină studiile.
Andrei încearcă să-i convingă pe judecători că anumite articole din Legea educaţiei pe care le-a studiat la facultate ar fi neconstituţionale.
Andrei Nicolae Popa, student: M-am concentrat foarte mult asupra ideii că statul este cel care trebuie să aibă un control asupra reglementării oricărui serviciu public unde există o autoritate de reglementare care controlează că taxele pe care le plătesc cetăţenii tarifele să fie juste.
Concret, tânărul plătea până anul trecut 3.500 de lei pe an. În prezent, taxa s-a mărit, ajungând la aproape 4.700 de lei. Iar aceasta nu e singura facultate unde taxele au fost mărite.
La Facultatea de Drept taxa a fost mărită cu 1000 de lei faţă de anul trecut, la biologie cu 800, iar la matematică cu 300.
Studenţii reclamă faptul că majorarea taxelor nu se justifică în condiţiile în care cursurile nu se țin fizic. Ba chiar cred că ar trebui să plătească mai puţin în contextul actual.
Teodor Iancu, preş. Asoc. Studenţilor la Drept: “Ni se pare deplasat să existe o creştere de 30-35 la sută în contextul în care cheltuielile facultăţii nu numai că nu cresc, dar ele scad.”
Universitatea din Bucureşti nu comentează situaţia pentru că procesul e încă în derulare. Nu numai studenţii români vor taxe mai mici pe timp de pandemie.
Potrivit unui studiu realizat în Statele Unite, 9 din 10 studenţi spun că şcolarizarea online nu justifică taxele cerute.
Sursa oficială și mai multe detalii pe observatornews