LOADING

Type to search

Consiliere Psihologica Dezvoltare Personala Psihoterapie de cuplu

Intimitatea la tineri – provocări și soluții 

intimitatea la tineri provocari si solutii

Psiholog clinician și Psihoterapeut ElenaIulia Petrone 

Cuvinte cheie: Relații de cuplu, Satisfacție în cuplu, Sporirea intimității. 

În perioada tinereții, relațiile de prietenie și de iubire au un loc aparte, perioada tinereții  fiind cea în care se pun bazele formării unei familii, cuplurile dau naștere copiilor, iar partenerii  devin părinți. Tot în această perioadă, tinerii se confruntă cu experiența alegerii profesiei, angajarea  pe piața muncii.

Perioada tinereții este o etapă în viața omului când se produce maturizarea , tinerii  se despart de părinți , își construiesc o viață independentă de cea a familiei de origine, își găsesc  un loc de muncă, își construiesc o familie. În planul sexualității, stadiul în care se află tinerii,  respectiv cel genital, cunoaște cel mai înalt stadiu de dezvoltare. (Golu, 2010) 

Așa cum au arătat și studiile, atașamentul la adult se modelează în cadrul experiențelor  relaționale și intime. Așa cum a asumat și Wallin (2010), atitudinea față de experiență este mult  mai importantă decât trecutul relațional al individului, cu alte cuvinte este necesar să acordăm  atenție dezvoltării sinelui prin angrenarea în relații.  

În contextul relațional, individul crește, se dezvoltă, dobândește noi modalități de  relaționare și de raportare la ceilalți, „se transformă”. (apud Wallin, 2010) 

Ce este intimitatea și de ce este așa importantă în această etapă de dezvoltare? Intimitatea este o stare interpersonală de apropiere afectivă prin care partenerii pot intra în  spațiul personal al celuilalt, fără ca celălalt să simtă disconfort. (VandenBos, 2020) Așa cum este descrisă în studiile lui Erikson, perioada tinereții traversează stadiul  intimității versus izolării. Acest stadiu începe din perioada adolescenței târzii, și se continuă cu  găsirea unui partener, întemeierea unei familii. În această perioadă, e important ca tinerii să învețe  să împărtășească, fără a se pierde pe sine. (VandenBos, 2020) 

Pentru a putea vorbi despre intimitate, e nevoie să vorbim despre împlinirea nevoilor  emoționale în relații. Pentru a fi cu adevărat împliniți, nu e suficient să avem o relație, ci să ne  hrănim din și prin relații. 

Macnab consideră că intimitatea presupune 4 ingrediente de bază. Acestea sunt: ieșirea din  tine, pentru a face ceva care să te facă să fi parte din altă persoană, construirea unei legături între  tine și celălalt, un anumit grad de exclusivitate și izolare (dezvăluirea doar a anumitor părți ale  eului tău) și crearea unor presupuneri asociate cu relația intimă. 

Intimitatea este atunci când partenerii fac și spun lucruri bazate pe tandrețe, empatie și  încredere, atunci când partenerii sunt sinceri unul cu celălalt și dezvăluie mai multe despre ei înșiși,  atunci când cei doi ajung să se bazeze unul pe celălalt, când își manifestă afecțiunea unul față de  celălalt. 

Ingredientul de bază este afecțiunea. 

Willard (2011) este de părere că orice interacțiune în cuplu ar trebui să conțină cuvinte și  gesturi tandre, iar o sursă de insatisfacție sexuală poate apărea și pe fondul lipsei de afectivitate  manifestat față de partener/parteneră. 

Manifestarea afecțiunii față de femeie este o condiție ca femeia să se simtă emoțional legată  de partenerul ei, înainte de a face dragoste cu el.

Comunicarea în cuplu 

Plecând de la afirmația: Comunicarea este sângele unei relațiii. (Nuță, 2006, pg. 138),  deducem incontestabila importanță a acesteia în relațiile de cuplu. 

Comunicarea este o componentă importantă în toate tipurile de relații, mai ales în relațiile  de iubire. 

Prin cumunicare, îi dezvăluim partenerului/partenerei propriile noastre nevoi și sentimente,  îl invităm să ne asculte și ne dezvăluim lui. Comunicarea este bună atunci când celălalt se  străduiește să înțeleagă mesajul transmis de partener, fără a-l judeca. 

În plus, pentru a atinge satisfacția în cuplu, este nevoie de o bună comunicare și de  satisfacție în planul sexualității. Studiile arată că o comunicare bună este un predictor al satisfacției  maritale. Dacă există dificultăți de comunicare în interiorul cuplului, iar partenerii cuplului sunt  satisfăcuți din punct de vedere sexual, ei vor avea o satisfacție maritală ridicată. (Mureșan, 2013) 

Comunicarea înseamnă și onsetitate. Să fii dispus să te dezvălui celuilalt, să ai încredere să  împărtășești cu celălalt și părțile bune și pe cele mai puțin plăcute, înseamnă să comunici autentic.  Dacă încerc să ascund anumite comportamente care știu că nu plac partenerului, doar pentru a- i  crea acestuia o imagine favorabilă, acesta nu va lua contact cu sinele meu real, prin urmare va  ajunge să iubească imaginea pe care eu i-am creat-o despre mine. Cu alte cuvinte, nu am o relație  adecvată cu tine dacă țin ferecate porțile universului meu și nu îți permit să mă cunoști.(Nuță,  2002, pg. 64) 

Împlinirea sexuală 

Atât bărbații, cât și femeile simt nevoia împlinirii nevoilor sexuale în relație. Pentru a se bucura de intimitate sexuală, partenerii au nevoie să își dezvoltate capacitatea  de a primi și de a oferi afecțiune fizică. Totodată, pentru a se simți apropiați emoțional și sexual, e  nevoie ca partenerii să își arate vulnerabilitățile. Dezvăluirea temerilor partnerelui/ partenerei,  poate crea o conexiune emoțională, iar abilitatea de a crea apropiere face ca viața sexuală să se îmbunătățească. (Johnson, 2017

Mai mult decât atât, o relație sexuală sănătoasă nu exclude alte aspecte ale vieții lor,  intimitatea sexuală se îmbină cu intimitatea emoțională. Împlinirea sexuală presupune ca partenerii  să comunice unul cu celălalt despre emoțiile lor, despre gândurile și dorințele lor sexuale, pentru  ca ulterior, să se poată bucură de sexualitatea lor. Pentru a putea simți împlinire sexuală, e  necesar ca partenerii să aibă anumite calități: deschidere și lipsa defensivei (să fii dispus/ă să  primeaști feedback din partea partenerei/partenerului, indiferent de natura lui), onestitate și  integritate (să fie o congruență între ceea ce spun și ceea ce fac), respect pentru partener ca  individ separat de relația de cuplu, empatie, compasiune și înțelegere, capacitate de a da și de a primi dragoste, afecțiune și sex, capacitatea de a fi vulnerabili. (Acriș, 2013) 

Dizarmonii ale vieții în doi 

Există probleme care apar în cuplu din lipsa de comunicare sau din dorința de a avea mai  multă libertate. Fie că este vorba de bărbați, fie că este vorba de femei, aceste probleme apar și  sunt resimțite la nivelul relațiilor de cuplu, afectând armonia și echilibrul relației. Există momente  când fiecare este nemulțumit de ceva la partener. Este așadar important să fim conștienți de  necesitatea comunicării cu partenerul a nemulțumirilor, a lucrurilor care ne deranjează tocmai  pentru o bună funcționare a relației de cuplu și pentru a preveni agravarea problemelor. 

În tratarea dizarmoniilor intră și lipsa de interes, care se manifestă mai mult ca o cauză a apariției disensiunilor.  

În strânsă legătură cu lipsa de interes, se află comportamentele diferite de rezolvare a  problemelor la bărbați și femei. În timp ce femeile vorbesc despre probleme lor cu surorile,  prietenele, vecinele, bărbații au o altă abordare; aceștia consideră că trebuie să-și rezolve singuri  problemele și deseori se prefac că nu le au, ignorându-le. (Mitrofan & Ciupercă, 2002) 

Factorii care ucid intimitatea sunt: presiunile financiare, multe responsabilități, lipsa momentelor de relaxare, stresul de la job, lipsa timpului, a energiei și a intimității. (Wilson &  Wilson, 2012) 

Acțiuni concrete care pot duce la sporirea intimității în cuplu: 

  • Respectați-vă promsiunile pe care le faceți; 
  • Respectați și sărbătoriți aniversarea relației; 
  • Explicați partenerei/partenerului care sunt nevoile dvs în relație; 
  • Discutați onest cu partenerul dvs, nu evitați anumite discuții inconfortabile; Realizați activități fizice împreună cu partenerul; 
  • Lucrați cu emoțiile care vă produc disconfort și care vă fac să nu reușiți să  comunicați deschis cu partenerul (emoțiile negative precum: mânia,  resentimentele, disprețul, rușinea cu privire la sexualitatea dvs. ucid intimitatea) 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *