LOADING

Type to search

Blog

Cum se va schimba viața ta în studenție?

viata la facultate

Studenția este acea perioadă din viața fiecăruia dintre noi când devenim parțial independenți. Ce nu știm despre această etapă este faptul că vom dobândi acest statut trecând prin situații dintre cele mai diverse și deloc ușor de depășit.

Firește, cel mai dificil este pentru studenții care pleacă din orașul în care s-au născut pentru a studia în alt oraș, fie că vorbim de capitală sau de alte centre universitare din țară: Cluj, Iași, Craiova, Timișoara etc..

Lucrul cel mai dificil nu este neapărat despărțirea de familie, deși nici aceea nu este de ignorat, ci necunoscutul, faptul că nu știi ce urmează să se întâmple, nu cunoști prea mulți oameni; ca să rezum, nu știi la ce să te aștepți.

Ei bine, iată câteva lucruri cu care va trebui să te confrunți când devi student.

1. Va trebui să te descurci singur/ă.

Vei fi într-un oraș necunoscut unde va trebui să ajungi la cursuri, seminarii, la diverse supermarket-uri, centre culturale, la administrația faciltății, a căminului, a blocului unde vei locui, la mall-uri etc..

Nu va fi ușor la început, poate te vei pierde de câteva ori, dar totul se învață, așa că păstrează-ți calmul și folosește-te de Google Maps, sigur vei ajunge la destinație.

Sfat: încearcă să nu întrebi foarte multe persoane pe stradă pentru că unii oameni nu știu nici ei să te îndrume, alții mai rău te induc în eroare, alții îți dau informații complet greșite doar de amuzament.

Dar, mai ales, orice ai face, nu întreba la florării sau la chioșcurile de ziare, o să te trezești cu o muștruluială zdravănă și cu o replică de genul: „Al/a naibii, un ziar/ floare n-ai cumpăra, dar să-ți dau indicații vrei.”.

2. Va trebui să te obișnuiești cu gălăgia constantă

Regula de aur este următoarea: indiferent că stai în chirie, la cămin, la rude, prieteni etc., gălăgia va fi la ordinea zilei și se va accentua în momentele în care tu ai nevoie de liniște.

Dacă locuiești cu mai multe persoane, indiferent că le cunoști sau nu, se produce inevitabil mult zgomot.

Când vei vrea să dormi, să citești o carte, sa faci un duș în liniște sau să te relaxezi pur și simplu, mereu va exista o întrerupere de undeva, iar cel mai bun lucru pe care îl poți face este să te obișnuiești. Altfel, acest lucru va fi o sursă constantă de stres.

3. Bani puțini, nevoi multe

Acest lucru nu e valabil numai pentru perioada studenției, însă este aproximativ primul contact concret cu momentele în care nu avem bani pentru lucrurile de care avem nevoie sau pe care le dorim.

De multe trebuie să alegem dacă să cumpărăm haina aia super pe care am pus ochii de ceva vreme sau să cumpărăm ceva de mâncare pentru seara respectivă, să plătim abonamentul la internet, chiria, întreținerea etc..

Pentru a înțelege mai bine despre ce e vorba puteți asculta melodia de la Vama Veche, „18 ani” (https://www.youtube.com/watch?v=bZXojqPZrqQ) sau pe cea de la Voltaj, „20 de ani” (https://www.youtube.com/watch?v=1A6nCZrPA2U).

4. Pachetul de acasă = minune

Având în vedere punctul anterior, pachetul de acasă este o binecuvântare. În primul rând, mereu vei primi mai multă mâncare decât ai cerut, în al doilea rând, cel mai sigur vei primi și niște bani în plus.

Dacă ești din apropiere de orașul unde studiezi și primești pachet mai des, habar nu ai cât de norocos sau norocoasă ești.

5. În comparație cu sesiunea, bacul era floare la ureche

Probabil ați mai auzit fraza asta. Ei bine, după prima sesiune o să vă convingeți, dacă nu chiar mai devreme. Bacul este un examen standardizat la nivel național pentru care e nevoie de un efort constant pe perioada anilor de liceu.

Ei bine, sesiunile sunt un heirup pentru care ai mai puțin de un semestru la dispoziție ca să te pregătești, în general nu prea știi la ce să te aștepți, structura examenelor este diferită de la facultate la facultate și de la materie la materie.

În plus, te poți aștepta la orice, subiectele pot fi foarte abstracte și greu de înțeles, pot să aibă doar o legătură vagă cu materia studiată sau poți afla la examen că parțialul care conta inițial 50%, e de fapt 30%. Nu degeaba se mai numește și stresiune.

Așadar, viața de student nu va fi nicidecum ușoară, dar este o etapă importantă în dezvoltarea personală pe parcursul căreia vă veți forma deprinderi dintre cele mai variate ce vă vor folosi atât în viața profesională, cât și în cea personală.

Bonus: 6. Pregătiți-vă să cunoașteți mulți șerpi.

  • Dacă ți-a plăcut acest articol îl poți distribui mai departe. De asemenea, StudentNews.info îți oferă o secțiune specială de joburi pentru studenți.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *