Merită sau nu să faci masterul?
Cum definim ideea aceasta de master?
General vorbind, studiile universitare de masterat nu sunt nimic altceva, decât o o continuare sau o a doua treaptă a unui proces de inițiere sau de acumulare de informații.
Cu alte cuvinte sau mai specific spus, aceste studii au, în principiu, un rol conector, ajutând la aprofundarea studiilor urmate pe percursul licenței sau la dezvoltarea unor capacități de cercetare științifică.
Pe de altă parte, însă, ce ne interesează pe noi nu este neapărat masterul în sine, ci informațiile care pot fi acumulate și aprofundate pe parcurs. Dar întrebarea este Vei deveni sau nu prin master un master of knowledge?
Răspunsul poate fi destul de subiectiv, ținând cont de sistemul de învățământ din România, cât și de anumite preconcepții și idei pe care fiecare dintre noi ni le formăm la un moment dat prin prisma diferitelor evenimente, idei sau chiar păreri exprimate de cei care au decis să parcurgă și acest stadiu al studiilor universitare.
Categoric, este primordiar să tindem mereu spre acea parte care ne face să fim conștienți de faptul că trebuie să ne culturalizăm și să acumulăm informații și date în mod neîntrerupt.
Pentru mulți, însă, s-ar putea ca această parte sau etapă a vieții să vină și cu o sumedenie de întrebări, dintre care cea mai întâlnită poate fi Merită sau nu să urmezi studiile universitare de masterat?
Întrebarea aceasta este una dintre cele mai întâlnite și mi se pare normal să îți pui o astfel de întrebare pe motive că tinerii debordează de curiozitate și, mai mult decât atât, vor să valorifice timpul, nu să-l piardă.
Ca urmare, da, merită să urmezi aceste studii, mai ales dacă ești genul de persoană dornică de cunoaștere, dar pentru care un act sau o diplomă contează, de asemenea, foarte mult.
În momentul în care dorești să te specializezi pe un anumit domeniu, pentru că la nivel de licență ai descoperit că acel ceva te atrage în totalitate și ți-ar plăcea să știi mai mult, este normal să apară și dorința aceasta de apartenență la un alt nivel de studii universitare.
Cert este faptul că informațiile fără practică, nu au nicio valoare, însă asta depinde doar de masterand, de ceea ce dorește el să facă pe mai departe și de cât de implicat este.
Așadar, dacă ești genul de persoană care preferă mereu să se informeze, însă nu știe exact cum să gestioneze și să pună în practică cumulul parcurs, profesorii vor fi mereu dornici să ajute, să transmită și să lămurească orice incertitudine.
Chiar dacă există și cazuri mai speciale, la fel, totul depinde de masterand, ci nu de profesor, care, până la urmă, și-a creat un parcurs, o idee sau și-a atins scopul.
Diploma obținută va avea, evident, o valoare care la sfârșitul studiilor se va putea cuantifica printr-un job bine plătit, o carieră în domeniu sau chiar un vis împlinit.
Importantă în acest sens este percepția, pentru că în momentul în care pornești cu gândul că urmezi și acest al doilea stadiu doar pentru o diplomă, ci nu pentru pregătirea în sine, este practic fără folos.
De ce ți-ai pierde ani din viață pentru o diplomă? Dacă nu-ți știi precis obiectivele pe plan profesional, dacă preferi să urmezi studiile universitare de masterat doar pentru o diplomă, în acest caz, mai bine te-ai axa pe partea practică și pe valorificarea într-un mod cât mai eficient a diplomei de licență.
Realiști fiind, nu văd un rost în urmarea unor astfel de studii doar pentru că așa fac toți sau majoritatea. Trebuie să te cunoști bine, să știi ce vrei și, cel mai important, de ce vrei? Unde vrei să ajungi cu acele studii?
Nu poți face ceva mai bun în acest sens? Chiar se merită sau visezi doar la un job bine plătit, care nu necesită o aprofundare a detaliilor atât de ridicată?
Practica și problemele, respectiv impedimentele propice unei cariere sau unui job în sine nu se cunosc din facultate. Acestea se experimentează, diferă atât din punctul de vedere al dificultății, cât și din punctul de vedere al situației.
Dacă vrei să profesezi strict pe un anumit domeniu și vrei neapărat, dar neapărat, să pornești cu câteva puncte în plus față de coechipierii tăi, atunci, da, experiența studiilor și nu numai îți vor fi de folos.
Dar asta, doar dacă știi cu adevărat ce îți dorești, dacă ți-ai stabilit și punctat foarte bine obiectivul carieră și ceea ce înțelegi prin acesta.
Trebuie să conștientizăm că timpul este extrem de important, iar doar de dragul de a da bine în fața altora, nu se merită să-l pierdem.
Noi suntem, până la urmă, propriii noștri profesori, propriii noștri coordonatori. Putem învăța de la alții sau putem învăța pe propria piele.
Oricum, cea de-a doua variantă se va valorifica în viața fiecăruia, până la urmă.
Concluzia? Perspectivele și punctele de vedere sunt multiple și tocmai din acest motiv, fiecare poate decide ce este mai bine pentru el.
În timp ce alții preferă să se oprească la nivelul absolvirii licenței și consideră că nu au nevoie de mai mult, alții preferă să pășească spre acea parte a vieții academice, care le poate oferi ceva mult mai sigur și benefic.
Tu ce alegi? Care sunt gândurile cu privire la un viitor în ceea ce privește masterul?
Dacă deja ești la master și nu îți găsești un loc de muncă, aruncă o privire pe joburile pentru studenți oferite de noi!