8 Sfaturi pentru a scăpa de stresul din sesiune
Stres? Emoții? Inevitabil, aceste două aspecte, se fac simțite în viața noastră.
Cert este faptul că intensitatea lor fluctuează în funcție de evenimentele, acțiunile și momentele importante la care luăm parte. Întrebarea este, însă, cum le gestionăm astfel încât să ne aducă beneficii, ci nu pierderi?
Ești student, vrei să faci față stresului din sesiune, însă nu ai câteva repere după care să te ghidezi? Tot ceea ce pot să îți spun este că acest articol este pentru tine. Stresul va apărea inevitabil, dar cel mai important este modul în care-l gestionezi.
Ca urmare, iată aspectele pe care ar trebui să le iei în considerare pentru a face față într-un mod cât mai eficient stresului din sesiune:
1. Încearcă să mergi cât mai mult la cursuri și seminarii
Știu la ce vă gândiți când spun cursuri. Poate acele câteva ore pierdute din viață, informații prea multe și nefolositoare, profesori plictisitori. Uneori, este adevărat, acestea sunt barierele de care ne lovim majoritatea dintre noi, însă deși poate pare prea mult, prezența la cursuri, chiar dacă nu este obligatorie, contează.
Odată furnizată informația din partea profesorului, aceasta inevitabil, într-o proporție mai mare sau mai mică, va rămâne și ea poate fi fructificată în timp.
În acest sens, luând notițe, fiind cât de cât atent și poate chiar participând la discuție, vei ajunge să prinzi drag de materia respectivă sau, în cel mai sigur caz, vei rămâne cu câteva idei. Când vine sesiunea, așadar, tot ceea ce va trebui să faci va fi să te mai uiți încă o data peste notițe, tocmai pentru că baza o vei percepe și o vei asimila de la curs.
Iar dacă aceste cursuri nu-ți sunt pe plac, nu e nicio problemă. La seminarii sigur trebuie să mergi. Axându-se pe prezență în proporție de 80%, orele de seminar sunt cele în care vei aprofunda materia și informația dobândită la curs, iar, totodată, vei putea pune întrebări, iar profesorii vor încerca să facă lucrurile cât mai clare.
De reținut este fapul că tu ești cel care decide cum și când trebuie acționat.
2. Ia mereu notițe
După cum spuneam și anterior, prezența la cursuri și seminarii este foarte importantă, însă nu are nicio valoare dacă informația pe care o primești nu este notată undeva. Este adevărat că foarte mulți dintre noi s-ar putea să avem memorie auditivă, dar o informație transmisă prin viu grai se poate pierde mult mai ușor, decât notițele pe care le iei.
Și dacă, totuși, consideri că la unele cursuri nu se merită să te prezinți, solicită la timp notițele colegilor!
3. Și dacă tot ai luat aceste notițe, pregătește-te din timp pentru sesiune
Foarte mulți s-ar putea să lase totul pe ultima sută de metri. Acest gest sau, mai bine zis, comportament este caracteristic pentru majoritatea studenților. Cumva, trăind cu o libertate aparte față de programa din liceu, mereu va exista tendința de a nu te pregăti. Este o mare greșeală.
Trebuie să te pregătești parțial sau să mai treci, măcar o dată printre informațiile pe care le-ai notat deja, pentru că în acest fel, nu va mai exista o presiune atât de mare în momentul în care se face conștientizarea multitudinii de informație care trebuie asimilată.
4. Ia-ți un moment de gândire
S-a demonstrata științific faptul că o persoană poate să conștientizeze foarte multe lucruri în momentul în care-și ia o pauză. Recomandat este, așadar, ca într-un moment al zilei, timp de o oră să te gândești doar la tine, să-ți pui întrebări.
Acesta este un mod prin care, mai mult sau mai puțin, ar trebui să conștientizezi faptul că trebuie să iei atitudine, să te relaxezi și, cel mai important, să te pregătești pentru că în acest mod, categoric, sesiunea va fi privită cu alți ochi.
În timp ce unii se stresează și nu reușesc să cuprindă toată informația într-un timp atât de scurt, tu vei ajunge la concluzia că sesiunea nu este nimic altfel, decât un test mai amplu, o modalitate de a-ți evalua toate informațiile acumulate pe parcursul unui semestru.
Nan zicea la un moment dat: “Do it once, do it right. Get it over with.”. Ca urmare, doar fă-o!
5. Încearcă să dormi suficient
Chiar dacă atunci când vine vorba de somn, mulți dintre noi tindem să adormim la ore târzii sau chiar spre începutul dimineții, este foarte important cum gestionăm acest comportament în perioada sesiunii.
Nu, nu suntem bătrânei dacă ne punem la somn mai repede, ci acest prim pas ne va oferi posibilitatea de a fi mai odihniți, receptivi, respectiv mult mai liniștiți, pentru că vom avea energia necesară pentru citirea, recitirea și chiar învățarea informațiilor necesare promovării examenului.
Nici mai mult, nici mai puțin, odată ce acordăm importanță somnului, acordăm importanță și sănătății noastre. Capacitatea de percepere a informațiilor va fi mult mai ridicată în momentul în care orele de somn se apropie cât mai mult de normalitate, comparativ cu momentul acela în care somnul se rezumă la 2-3 ore de odihnă.
Acest pas este extrem de important, pentru că astfel neurmat, poate aduce cu sine oboseală, stări de agitație și stres, exact factorul pe care încercăm să-l ocolim sau, dacă apare, să-l transformăm într-un avantaj.
6. Alimentează-te corespunzător
Când vine vorba despre un anume examen și nu numai este extrem de important planul alimentar pe care ni-l cream. Deși s-ar putea să necesite un efort în plus, o mai bună alimentație va favoriza capacitatea de învățare, tocmai pentru că supus stresului, creierul va avea nevoie de și mai mult.
Și cum întreg corpul nostru depinde de un sistem și un organism sănătos, este prioritară alimentația, respectiv modul în care decidem să ne luăm mesele de peste zi.
Ce se recomandă? În primul rând, este încurajat consumul cât mai multor fructe și legume. Vitaminele vor contribui inevitabil la o stare mai bună, vor aduce energie și vor fi cele prin care starea de stres poate fi amânată sau, odată prezentă, îndepărtată într-un mod cât mai eficient.
Pe de altă parte, a nu se uita că aportul de apă joacă un rol colosal în hidratarea corpului și menținerea acestuia. Un corp hidratat este un corp sănătos, la fel cum un creier oxigenat este aliatul perfect în jocul cu tine însuți.
7. Ascultă muzică, citește, fă plimbări
Cineva spunea la un moment dat faptul că muzica este precum un doctor. Te vindecă și te ajută. Pornind de la această premisă, așadar, vă încurajez să ascultați muzica care vă definește, să vă luați un moment de pauză și să vă debarasați parțial de stresul predominant.
Este adevărat, nu prea multe pause, pentru că acestea, după cum poate prea bine știți, nu sunt chiar cheia succesului, așa cum se speculează. Da, ele sunt necesare, căci nu suntem roboți să muncim și să învățăm continuu, însă a nu se face abuz. Cea mai meritată pauză este cea de după sesiune și veți simți asta pe pielea voastră.
De asemenea, chiar și cititul unei cărți sau plimbările pot fi factori care să influențeze în mod pozitiv stresul. Acestea, cu alte cuvinte, nu-l vor alimenta, ci îl vor diminua.
8. Fii optimist. Fixează-ți acel mindset pozitiv
Chiar dacă majoritatea dintre noi de cele mai multe ori tindem să vedem doar partea rea a tuturor lucrurilor, de această data nu este nevoie de o astfel de gândire.
Când vine vorba despre trecerea examenelor, tot timpul trebuie să gândim pozitiv. Este greu, dar fără o gândire în acest sens, există posibilitatea ca tot ceea ce ți-ai propus să nu-ți reușească.
Sesiunea vrei s-o promovezi, ca urmare, ce te oprește să gândești pozitiv? Ce te oprește să dai ce ai mai bun din tine pentru a marca o reușită? Singura necunoscută ești tu! Ia atitudine! Scapă de stres! Pregătește-te! Arată-ți că poți!
- După ce termini sesiunea, aruncă o privire și pe pagina noastră de joburi pentru studenți și aplică la cele mai faine internshipuri pentru a te lansa în carieră profesională!